Vest

article image

Intervju – Kikinda Online News

Dimitrije Pastuović, čuveni srpski sektolog otkriva: ,, Novo doba želi da infiltrira sektaške organizacije na naše tlo” – Kikinda Online News

Dimitrije Pastuović iz Beograda rođen je 1970. god. Predsednik je udruženja “Bedem” za borbu protiv sekti i mentalne manipulacije i autor je knjiga “Horor pred vašim vratima” i “Sekte – moć manipulacije”. Ovaj čuveni srpski sektolog, proveo je dobar deo života izučavajući podložnost naših prostora razvoju sekti, prisustvu sekti na ovoj teritoriji kao i izučavanju njihovih rituala.

Knjige ove vrste na prvi pogled najčešće uplaše čitaoce a imaju za krajnji cilj da uozbilje ljude koji su suviše dobri i neupućeni. Njihova vera u ljude često zapadne u zamku naivnosti, a ona je pogodna za manipulaciju . Definicija sekti po enciklopedijama su male grupe istomišljenika odvojene od matične religije u neku drugu:

Kikinda Online News: Problem sektaškog delovanja postoji, ali čini se i stiče se utisak kao da sekte zapravo i ne postoje jer se o njima ne govori dovoljno, ili pak u nedovoljnoj meri. Zašto mislite da je to tako?

Dimitrije: Verovatno zato što “New age” želi da infiltrira sve vrste sektaških organizacija na naše tlo.

Kikinda Online News: U čemu je razlika izmedju satanističkih i hrišćanskih sekti? Da li je to u “biti” ista suština a različito učenje ili nešto drugačije?

Dimitrije: Hrišćanske sekte ne postoje. Postoje pseudohrisćanske sekte, a razlika je u tome što satanističke sekte otvoreno nipodaštavaju i izvrću ruglu hrišćanstvo dok su pseudohrišćanske sekte nastale odvajanjem od matične hrišćanske religije ali propovedaju na drugi način, po meni smešan. I jedni i drugi su projekat “New Age”-a.

Kikinda Online News: Šta su adventisti, baptisti, evandjelisti, subotari?

Dimitrije: Da, oni takođe potpadaju pod vrstu pseudohrišćanskih sekti i treba imati u vidu da timovi psihologa, psihijatara i raznih drugih stručnjaka rade za sekte, tako da je to čitava nauka i mogu uraditi zaista mnogo toga.

Kikinda Online News: U svojim knjigama govorite o moći manipulacije sektaškog delovanja pa moram da vas pitam, pre svega kao osobu a zatim i profesionalno, kakva je to vrsta manipulacije da neko nekoga zaista može da natera da pije životinjsku krv i da radi sve one stvari koje se rade prilikom pristupanja u neku sektu?


Horor pred našim vratima

Dimitrije: Stručnjaci koji rade za njih, osmišljavaju najopasnije manipulativne tehnike koje su razradjene i dokazano toliko delotvorne da mogu naterati žrtvu da radi ono što oni žele jer se kompletna ličnost člana, odnosno žrtve, svodi isključivo na njihov interes.

Kikinda Online News: Često se društvene mreze karakterišu kao pogodno tlo za takozvano vrbovanje? Kako oni to čine, odnosno kako traže žrtve?

Dimitrije: Deluju apsolutno preko svih društvenih mreža, nalaze slabu tačku žrtve i udaraju po njoj.

Kikinda Online News: Na teritoriji Vojvodine, pa čak i u našem gradu, Kikindi, pričalo se o slučajevima delovanja “Crne ruze”. Da li postoji neka statistika o broju novopridošlih članova, da li se to razlikuje u odnosu na prethodne godine?

Dimitrije: Nisu samo u pitanju članovi satanističke sekte “Crna ruža”. Postoji mnogo organizacija sa drugim imenom a isto tako – podjednako opasnim, tačan broj ne znam, ali nažalost, nisu u opadanju.

Kikinda Online News: Kako se zaštiti od sektaškog delovanja? Da li je dovoljna samo kontrola roditelj/dete po sobi, po internet pretraživačima, pod jastukom ili krevetom ili su potrebne i još neke dodatne mere?

Dimitrije: Za početak neophodna je briga o detetu i praćenje njegovog odrastanja a i na najmanji alarm treba reagovati munjevito.

Kikinda Online News: Čuo sam da ste u jednoj emisiji izjavili da želite da otvorite kliniku koja se bavi lečenjem osoba koji su bili članovi sekte, a koji su u velikoj meri istraumirani sa onim što su tamo videli ili doživeli. Dokle ste stigli na tom putu?

Dimitrije: Projekat klinika je na dobrom putu i iskreno se nadam se da će u roku od godinu dana biti i realizovan.




Izvor: kikindanews.com